Przepisy

Churros con cafe

  • desery
Składniki

Churros:

30g masła

szczypta soli

2 łyżki cukru

200g mąki

2 jajka

olej do smażenia

cukier puder do posypania

Budyń:

3 łyżeczki kawy mielonej Jacobs

1/3 szklanki wody

50 g gorzkiej czekolady

400 ml tłustego mleka

2 łyżki skrobi kukurydzianej

1 łyżka cukru

Sposób przygotowania

Churros:

W garnuszku zagotuj wodę, masło, sól i cukier, aż masło się rozpuści. Wsyp mąkę i energicznie mieszaj, aż masa będzie jednolita. Zdejmij z ognia, dodaj jajka i całość dokładnie zmiksuj. Olej rozgrzej w garnku. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z dużą końcówką w kształcie gwiazdki. Ciasto wyciskaj na rozgrzany olej, tworząc długie paski. Smaż z obu stron na złoto-brązowy kolor (ok. 2 min/strona). Gotowe ciastka wyciągaj łyżką cedzakową. Usuń nadmiar tłuszczu papierowym ręcznikiem. Kiedy ostygną, posyp cukrem pudrem.

Budyń:

Zaparz mocne espresso. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, wymieszaj z kawą, mlekiem i cukrem. Delikatnie dosypuj skrobię tak, by nie tworzyły się grudki. Gotuj do zgęstnienia.

Ciastka churros podawaj z miseczką ciepłego budyniu.

Wszystkie przepisy