Churros:
30g masła
szczypta soli
2 łyżki cukru
200g mąki
2 jajka
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Budyń:
3 łyżeczki kawy mielonej Jacobs
1/3 szklanki wody
50 g gorzkiej czekolady
400 ml tłustego mleka
2 łyżki skrobi kukurydzianej
1 łyżka cukru
Churros:
W garnuszku zagotuj wodę, masło, sól i cukier, aż masło się rozpuści. Wsyp mąkę i energicznie mieszaj, aż masa będzie jednolita. Zdejmij z ognia, dodaj jajka i całość dokładnie zmiksuj. Olej rozgrzej w garnku. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z dużą końcówką w kształcie gwiazdki. Ciasto wyciskaj na rozgrzany olej, tworząc długie paski. Smaż z obu stron na złoto-brązowy kolor (ok. 2 min/strona). Gotowe ciastka wyciągaj łyżką cedzakową. Usuń nadmiar tłuszczu papierowym ręcznikiem. Kiedy ostygną, posyp cukrem pudrem.
Budyń:
Zaparz mocne espresso. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, wymieszaj z kawą, mlekiem i cukrem. Delikatnie dosypuj skrobię tak, by nie tworzyły się grudki. Gotuj do zgęstnienia.
Ciastka churros podawaj z miseczką ciepłego budyniu.