CITRONELLA

SKŁADNIKI

3 łyżeczki kawy mielonej Jacobs

¾ szklanki wody

cukier wg uznania

½ szklanki mleka

Krem:

3 żółtka

30 g cukru

1 pomarańcza

1 cytryna

Karmel:

4 łyżki cukru

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Obierz cytrusy ze skórki za pomocą zestera (nie zapomnij wcześniej sparzyć owoców). Połowę skórki skarmelizuj z cukrem i odrobiną soku z cytryny.

Przygotuj krem:

Przygotuj kąpiel wodną. Żółtka zmieszaj z cukrem, dodaj połowę wiórków cytrusowych. i ubijaj w naczyniu (podgrzewanym w kąpieli), aż do uzyskania puszystej masy.

Kawę zaparz we french pressie , ewentualnie dosłodź. Dodaj sok z pomarańczy i połowy cytryny.

Mleko podgrzej i spień używając spieniacza .

Na dnie naczynia połóż łyżkę kremu, zalej kawą. Dodaj mleczną pianę i udekoruj karmelizowaną skórką z cytrusów.