3 łyżeczki kawy mielonej Jacobs
¾ szklanki wody
cukier wg uznania
½ szklanki mleka
Krem:
3 żółtka
30 g cukru
1 pomarańcza
1 cytryna
Karmel:
4 łyżki cukru
Obierz cytrusy ze skórki za pomocą zestera (nie zapomnij wcześniej sparzyć owoców). Połowę skórki skarmelizuj z cukrem i odrobiną soku z cytryny.
Przygotuj krem:
Przygotuj kąpiel wodną. Żółtka zmieszaj z cukrem, dodaj połowę wiórków cytrusowych. i ubijaj w naczyniu (podgrzewanym w kąpieli), aż do uzyskania puszystej masy.
Kawę zaparz we french pressie , ewentualnie dosłodź. Dodaj sok z pomarańczy i połowy cytryny.
Mleko podgrzej i spień używając spieniacza .
Na dnie naczynia połóż łyżkę kremu, zalej kawą. Dodaj mleczną pianę i udekoruj karmelizowaną skórką z cytrusów.