COCCO & LIMONE

SKŁADNIKI

Kawa:

2 łyżeczki kawy mielonej Jacobs

½ szklanki wody

Krem kokosowy:

100 g wiórków kokosowych

łyżka cukru pudru

Bita śmietana kokosowa:

puszka mleka kokosowego (schłodzonego przez przynajmniej dobę w lodówce)

2-3 łyżki cukru pudru

Syrop cytrynowy:

(kup gotowy lub przygotuj w domu):

½ szklanki wody

½ szklanki cukru

sok z 1 cytryny

otarta skórka z cytryny

skórka z cytryny i wiórki kokosowe do dekoracji

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Krem kokosowy:

Wiórki przełóż do głębokiej miski o płaskim dnie. Rozdrabniaj dociskając pulsacyjnie blender do dna miski i dając mu odpocząć co kilkanaście sekund, aż uzyskasz wilgotną, jednolitą masę

Bita śmietana kokosowa:

Schłodzoną puszkę mleka kokosowego otwórz i odlej wodę. Gęste mleko kokosowe przełóż do miski, dodaj cukier puder, a następnie ubij na sztywną bitą śmietanę.

Syrop cytrynowy:

Składniki wlej do rondelka i gotuj, aż syrop zgęstnieje. Gotowy syrop przecedź przez sitko.

Zaparz kawę. Dno naczynia wyłóż kremem kokosowym i delikatnie zalej kawą. Kawę udekoruj bitą śmietaną kokosową, polej syropem cytrynowym, a na koniec posyp wiórkami kokosowymi i skórką cytrynową.