Kawa:
2 łyżeczki kawy mielonej Jacobs
½ szklanki wody
Krem kokosowy:
100 g wiórków kokosowych
łyżka cukru pudru
Bita śmietana kokosowa:
puszka mleka kokosowego (schłodzonego przez przynajmniej dobę w lodówce)
2-3 łyżki cukru pudru
Syrop cytrynowy:
(kup gotowy lub przygotuj w domu):
½ szklanki wody
½ szklanki cukru
sok z 1 cytryny
otarta skórka z cytryny
skórka z cytryny i wiórki kokosowe do dekoracji
Krem kokosowy:
Wiórki przełóż do głębokiej miski o płaskim dnie. Rozdrabniaj dociskając pulsacyjnie blender do dna miski i dając mu odpocząć co kilkanaście sekund, aż uzyskasz wilgotną, jednolitą masę
Bita śmietana kokosowa:
Schłodzoną puszkę mleka kokosowego otwórz i odlej wodę. Gęste mleko kokosowe przełóż do miski, dodaj cukier puder, a następnie ubij na sztywną bitą śmietanę.
Syrop cytrynowy:
Składniki wlej do rondelka i gotuj, aż syrop zgęstnieje. Gotowy syrop przecedź przez sitko.
Zaparz kawę. Dno naczynia wyłóż kremem kokosowym i delikatnie zalej kawą. Kawę udekoruj bitą śmietaną kokosową, polej syropem cytrynowym, a na koniec posyp wiórkami kokosowymi i skórką cytrynową.