COFFEE PUDDING

SKŁADNIKI

3 łyżeczki kawy Jacobs na ¾ szklanki wody

2 łyżki cukru

2 łyżki mąki

szczypta soli

1 żółtko (delikatnie ubite)

pół łyżeczki ekstraktu waniliowego

bita śmietana do dekoracji

 

Sos dyniowy:

100 g puree z dyni

łyżka miodu

100 ml mleka

cynamon, goździki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Zaparz mocną kawę.

Do rondelka wsyp cukier, mąkę, sól i wymieszaj z kawą na gładką masę. Gotuj na średnim ogniu, mieszając, aż zgęstnieje i zaczną tworzyć się bąble. Wówczas zmniejsz ogień do minimum i gotuj jeszcze przez 2 minuty.

Zdejmij rondelek z ognia i wbij żółtko, stale mieszając. Ponownie doprowadź masę do wrzenia i gotuj na małym ogniu jeszcze przez 2 minuty. Zdejmij z ognia i wymieszaj z ekstraktem waniliowym. Przelej gotowy pudding kawowy do wybranego naczynia i pozostaw do ostudzenia.

Sos dyniowy

Wszystkie składniki włóż do blendera i zmiksuj.

Pudding udekoruj bitą śmietaną, a następnie polej sosem dyniowym.