2 szklanki mleka 3,2%
3 łyżki kawy rozpuszczalnej Jacobs
2 łyżki mąki kukurydzianej
¼ szklanki cukru
2 łyżeczki cukru pudru
szczypta soli
½ szklanki śmietanki
¼ łyżeczki esencji wanilii
2 łyżeczki kwaskowej konfitury (np.z czarnej porzeczki, rabarbaru)
1 łyżeczka cynamonu
Zmieszaj w rondelku mleko, kawę, mąkę, cukier i sól. Podgrzewaj mieszając co jakiś czas. Od momentu zagotowania się masy odczekaj jeszcze ok. minuty, cały czas mieszając.
Schłodź masę w kąpieli wodnej i jeszcze przez chwilę mieszaj. Nałóż masę do szklanych naczyń. Dorzuć warstwę konfitury.
Ubij śmietanę z cukrem pudrem i wanilią. Nałóż kopiastą łyżkę kremu do szklanki. Posyp cynamonem.