Przepisy

CREME de la CREME

  • kawy gorące
Składniki

2 szklanki mleka 3,2%

3 łyżki kawy rozpuszczalnej Jacobs

2 łyżki mąki kukurydzianej

¼ szklanki cukru

2 łyżeczki cukru pudru

szczypta soli

½ szklanki śmietanki

¼ łyżeczki esencji wanilii

2 łyżeczki kwaskowej konfitury (np.z czarnej porzeczki, rabarbaru)

1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania

Zmieszaj w rondelku mleko, kawę, mąkę, cukier i sól. Podgrzewaj mieszając co jakiś czas. Od momentu zagotowania się masy odczekaj jeszcze ok. minuty, cały czas mieszając.

Schłodź masę w kąpieli wodnej i jeszcze przez chwilę mieszaj. Nałóż masę do szklanych naczyń. Dorzuć warstwę konfitury.

Ubij śmietanę z cukrem pudrem i wanilią. Nałóż kopiastą łyżkę kremu do szklanki. Posyp cynamonem.

Wszystkie przepisy