FIOLETTA

SKŁADNIKI

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Jacobs

⅓ szklanki wody

cukier wg uznania

½ szklanki mleka

1 łyżka syropu fiołkowego lub ½ łyżeczki esencji waniliowej (opcjonalnie)

łyżeczka startej gorzkiej czekolady

Cukrowe fiołki:

1 białko

drobny cukier kryształ

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Cukrowe fiołki przygotuj co najmniej godzinę wcześniej:

Roztrzep widelcem 1 białko jajka. Płatki fiołków posmaruj białkiem za pomocą pędzelka, obtocz w drobnym cukrze i wysusz (przez 1 h w piekarniku nagrzanym do 40 st.).

Kawę zaparz, jak lubisz (na przykład we french pressie ), ewentualnie dosłodź. Dolej syrop lub esencję, jeśli masz ochotę. Mleko podgrzej, spień spieniaczem i część połącz z kawą. Na piance ułóż kompozycję z cukrzonych fiołków i posyp drobno tartą czekoladą.