2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Jacobs
⅓ szklanki wody
cukier wg uznania
½ szklanki mleka
1 łyżka syropu fiołkowego lub ½ łyżeczki esencji waniliowej (opcjonalnie)
łyżeczka startej gorzkiej czekolady
Cukrowe fiołki:
1 białko
drobny cukier kryształ
Cukrowe fiołki przygotuj co najmniej godzinę wcześniej:
Roztrzep widelcem 1 białko jajka. Płatki fiołków posmaruj białkiem za pomocą pędzelka, obtocz w drobnym cukrze i wysusz (przez 1 h w piekarniku nagrzanym do 40 st.).
Kawę zaparz, jak lubisz (na przykład we french pressie ), ewentualnie dosłodź. Dolej syrop lub esencję, jeśli masz ochotę. Mleko podgrzej, spień spieniaczem i część połącz z kawą. Na piance ułóż kompozycję z cukrzonych fiołków i posyp drobno tartą czekoladą.