GRUSZKA TO MUS

SKŁADNIKI

ok. 2 łyżeczki kawy mielonej Jacobs Krönung

¾ szklanki wody

½ szklanki soku gruszkowego

3-4 goździki

chutney :

2 dojrzałe gruszki

3 plasterki świeżego imbiru

2 łyżeczki miodu

Dodatki:

małe bezy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Gruszki (mogą być nieobrane) pokrój na nieduże kawałki i przesmaż na patelni dodając starty imbir i miód. Powinna powstać w miarę gładka masa (można też zblendować do konsystencji puree).

Goździki zagotuj w soku gruszkowym.

Kawę zaparz w ekspresie. Połącz oba płyny.

Podawaj z bezami na wierzchu, z odrobiną wytrawnego musu.

Porady:

• Jeśli lubisz kawę klarowną, bez drobinek, dodaj do musu żelatynę (1 listek) i ostudź mus przed włożeniem do szklanki.

• Jeśli chcesz uzyskać efekt wyraźnie oddzielonych warstw, dodaj kawę wyjątkowo ostrożnie. Aby ułatwić sobie to zadanie, oprzyj łyżkę o wewnętrzną ściankę szklanki, a następnie dolej kawę tak, aby powoli ściekała po łyżce.