2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Jacobs
60 ml wody
40 g jagód (może być dżem)
15 g jogurtu naturalnego
płaska gałka lodów waniliowych
5 kostek lodu
Zmieszaj 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Jacobs i mlekiem. Zmiksuj jagody i dodaj do kawy. Jeśli nie masz jagód możesz użyć syropu jagodowego i wlać go na dno szklanki, żeby utworzyć kolorową warstwę. Do szklanki włóż kulkę lodów waniliowych a następnie wypełnij szklankę przygotowaną wcześniej kawą. Wrzuć kostki lodu, a całość udekoruj bitą śmietaną i posyp żółtą posypką.
Aby uzyskać bardziej waniliowy smak kawy przyrządź mleko waniliowe. W tym celu zagotuj mleko z nasionami z połowy laski wanilii, pozostaw do wystygnięcia i odcedź. Mleka waniliowego użyj zamiast zwykłego mleka.