Przepisy

Jagolove

  • kawy mrożone
Składniki

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Jacobs 

100 ml wody

50 ml mleka

jagody (lub syrop jagodowy)

4 kostki lodu

kulka lodów waniliowych

bita śmietana

żółta posypka - starta skórka z cytryny wymieszana z cukrem trzcinowym

laska wanilii opcjonalnie – jeśli chcemy mieć mleko o smaku waniliowym

Sposób przygotowania

Zmieszaj 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Jacobs i mlekiem. Zmiksuj jagody i dodaj do kawy. Jeśli nie masz jagód możesz użyć syropu jagodowego i wlać go na dno szklanki, żeby utworzyć kolorową warstwę. Do szklanki włóż kulkę lodów waniliowych a następnie wypełnij szklankę przygotowaną wcześniej kawą. Wrzuć kostki lodu, a całość udekoruj bitą śmietaną i posyp żółtą posypką.

Aby uzyskać bardziej waniliowy smak kawy przyrządź mleko waniliowe. W tym celu zagotuj mleko z nasionami z połowy laski wanilii, pozostaw do wystygnięcia i odcedź. Mleka waniliowego użyj zamiast zwykłego mleka.

Wszystkie przepisy