2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Jacobs
100 ml wody
50 ml mleka
jagody (lub syrop jagodowy)
4 kostki lodu
kulka lodów waniliowych
bita śmietana
żółta posypka - starta skórka z cytryny wymieszana z cukrem trzcinowym
laska wanilii opcjonalnie – jeśli chcemy mieć mleko o smaku waniliowym
Zmieszaj 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Jacobs i mlekiem. Zmiksuj jagody i dodaj do kawy. Jeśli nie masz jagód możesz użyć syropu jagodowego i wlać go na dno szklanki, żeby utworzyć kolorową warstwę. Do szklanki włóż kulkę lodów waniliowych a następnie wypełnij szklankę przygotowaną wcześniej kawą. Wrzuć kostki lodu, a całość udekoruj bitą śmietaną i posyp żółtą posypką.
Aby uzyskać bardziej waniliowy smak kawy przyrządź mleko waniliowe. W tym celu zagotuj mleko z nasionami z połowy laski wanilii, pozostaw do wystygnięcia i odcedź. Mleka waniliowego użyj zamiast zwykłego mleka.