2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Jacobs
150 ml wody
1 pomarańcza
2 łyżki syropu karmelowego
2 gałki lodów toffi
50 ml bardzo zimnego mleka
50 ml słodkiej śmietanki
kilka dekoracyjnych ziaren czekoladowo-kawowych
Pomarańczę umyj, wysusz i obierz ze skórki. Za pomocą nożyka zdejmij białą błonkę i podziel pomarańczę na cząstki. Wyfiletuj każdą cząstkę, tzn obierz z reszty białej błonki. Rozpuść kawę w wodzie, wymieszaj z syropem karmelowym. Wyjmij lody z zamrażalnika i pozwól im trochę się ogrzać w temperaturze pokojowej. Włóż gałkę lodów do szklanki, zalej śmietanką, a następnie kawą. Mleko ubij spieniaczem do mleka. Przelej kawę do szklanki, dodaj delikatnie mleko, a na wierzchu połóż gałkę lodów. Dekoruj cząstkami pomarańczy i ziarnami czekoladowo-kawowymi.