1-2 łyżeczki kawy Jacobs
szklanka wrzątku cynamon
kardamon
imbir
goździki mielone
miód
opcjonalnie: cukrowe mieszadełko
Do tygielka wsyp kawę, miód, przyprawy i zalej zimną wodą. Tygielek (lub rondelek) postaw na kuchence i powoli podgrzewaj zawartość do momentu, gdy napar się podniesie (uważaj, aby nie doprowadzić do wrzenia), a następnie zestaw napój z ognia. Proces podgrzewania i zdejmowania kawy z ognia należy powtórzyć 3 razy.
Tę kawę możesz przygotować także w inny sposób. Kup cukrowe mieszadełko (znajdziesz je w sklepach z akcesoriami do kawy i herbaty). Na talerzyk wysyp przyprawy (kardamon, imbir, goździki mielone) i zmieszaj. Zanurz mieszadełko w miodzie, a następnie obtocz w przyprawach.
Przygotuj kawę w tygielku i przelej do szklanki. Zanurz mieszadełko i mieszaj, aż cukier, miód i przyprawy wypełnią kawę smakiem i aromatem.