KAWA ALBO PSIKUS

SKŁADNIKI

Biszkopt

50g mąki

100g puree z dyni

2 jajka

1 łyżka brązowego cukru

1/3 łyżeczki sody oczyszczonej

1/3 łyżeczki ekstraktu wanilii

szczypta soli

polewa kawowa

1 mała filiżanka mocnego espresso z kawy Jacobs

1 tabliczka białej czekolady

5 dkg masła

2 łyżki stołowe mleka skondensowanego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Żółtka oddzielamy od białek, miksujemy i dodajemy puree z dyni. Mąkę mieszamy z sodą i cukrem, dodajemy do mieszaniny żółtek i puree, a następnie miksujemy na gładką masę. W oddzielnym naczyniu ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli i delikatnie dodajemy je do dyniowej masy. Przelewamy ciasto do lekko natłuszczonego naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 º C przez 35 minut.

W rondelku, w kąpieli wodnej, rozpuść białą czekoladę i masło. W kafetierze lub ekspresie ciśnieniowym zaparz mocne espresso, wymieszaj z mlekiem skondensowanym i powoli wlej do rondelka z rozpuszczoną masą, nieustannie mieszając.

Polewą kawową ozdabiamy biszkopt dyniowy we wzór pajęczyny.