2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Jacobs
¼ szklanki wody
¼ szklanki mleka
kostki lodu
mus jabłkowy:
1 duże jabłko
łyżeczka soku z cytryny
łyżka stołowa wody
łyżka stołowa cukru
kandyzowana skórka cytrynowa
bita śmietana
Przygotuj mus jabłkowy (możesz też kupić gotowy w sklepie): jabłko obierz, wydrąż gniazdo nasienne, pokrój w kostkę, wrzuć do garnka, skrop sokiem z cytryny, posłodź, dodaj wodę i kandyzowaną skórkę cytrynową, a następnie duś na małym ogniu mieszając, aż jabłko zmięknie (ok. 10 min). Ostudź duszone jabłko i zblenduj (możesz też rozgnieść je tłuczkiem). Połowę bitej śmietany niedbale wymieszaj z musem jabłkowym (by utworzyły się „mazy”). Tak przygotowany mus wyłóż na dno naczynia. Przygotuj kawę, wymieszaj z zimnym mlekiem, delikatnie wlej do naczynia z musem i dodaj kostki lodu. Na kawę wyłóż drugą połowę bitej śmietany i udekoruj posypką.