KAWOWA KOMETA

SKŁADNIKI

1 szklanka mleka

1 łyżeczka cukru waniliowego

2 łyżeczki syropu waniliowego

 

Kawowe kulki:

1/2 szklanki tłustej śmietanki

3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Jacobs

tabliczka gorzkiej czekolady

kawa rozpuszczalna Jacobs do obtoczenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Kulki kawowe najlepiej zrobić dzień wcześniej i więcej – na zapas.

W rondelku zagotuj śmietankę, zdejmij z ognia, dodaj kawę i czekoladę. Mieszaj do uzyskania gładkiej masy. Odstaw do schłodzenia. Ubij masę na sztywno i uformuj kulki. Odstaw do schłodzenia na ok. 40 min (najlepiej do zamrażarki). Przed użyciem obtocz w rozgniecionym proszku z kawy rozpuszczalnej.

Mleko zagotuj, dodaj cukier i syrop. Podawaj z kulkami kawowymi.