170 g mąki pszennej
80 g mąki ziemniaczanej
3 łyżki kakao
1/2 łyżeczki cynamonu
50 g cukru
150 g zimnego masła
1 jajko
Polewa kawowa:
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Jacobs
¼ szklanki wody
125 ml śmietanki kremowej 30%
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
50 g masła
200 g białej czekolady
2 łyżeczki kakao
50 g pistacji
Do miski wsyp mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao, cynamon cukier i pokrojone na kawałeczki masło. Rozetrzyj palcami masło z mąką, dodaj jajko i zagnieć ciasto, aż będzie jednolite. Zawiń w folię i włóż do lodówki na 1 godzinę.
Rozgrzej piekarnik do 160 stopni.
Ciasto rozwałkuj na placek zbliżony do wymiarów formy. Formę wyłóż papierem do pieczenia, ciastem wyłóż spód i około 1 cm boków, w razie. Spód ponakłuwaj widelcem, wstaw blaszkę z ciastem i piecz przez 35 minut.
Polewa kawowa:
Do rondelka wlej kawę, śmietankę, dodaj kardamon i kakao i mieszając podgrzewaj, aż kawa się rozpuści. Odstaw z ognia, dodaj masło i połamaną na kosteczki czekoladę i mieszając roztop na gładką masę. Polewę wylej na upieczony spód. Posyp pistacjami.