KAWOWY MAZUREK Z PISTACJAMI

SKŁADNIKI

170 g mąki pszennej

80 g mąki ziemniaczanej

3 łyżki kakao

1/2 łyżeczki cynamonu

50 g cukru

150 g zimnego masła

1 jajko

Polewa kawowa:

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Jacobs

¼ szklanki wody

125 ml śmietanki kremowej 30%

1/2 łyżeczki mielonego kardamonu

50 g masła

200 g białej czekolady

2 łyżeczki kakao

50 g pistacji

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Do miski wsyp mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao, cynamon cukier i pokrojone na kawałeczki masło. Rozetrzyj palcami masło z mąką, dodaj jajko i zagnieć ciasto, aż będzie jednolite. Zawiń w folię i włóż do lodówki na 1 godzinę.

Rozgrzej piekarnik do 160 stopni.

Ciasto rozwałkuj na placek zbliżony do wymiarów formy. Formę wyłóż papierem do pieczenia, ciastem wyłóż spód i około 1 cm boków, w razie. Spód ponakłuwaj widelcem, wstaw blaszkę z ciastem i piecz przez 35 minut.

Polewa kawowa:

Do rondelka wlej kawę, śmietankę, dodaj kardamon i kakao i mieszając podgrzewaj, aż kawa się rozpuści. Odstaw z ognia, dodaj masło i połamaną na kosteczki czekoladę i mieszając roztop na gładką masę. Polewę wylej na upieczony spód. Posyp pistacjami.