KAWOWY PUDDING

SKŁADNIKI

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Jacobs

2 szklanki mleka

3 łyżki cukru

3 jajka

½ łyżeczki cynamonu

Sos:

¾ szklanki gestej śmietany

2 łyżki zaparzonej kawy Jacobs (espresso)

250 g wiórków białej czekolady

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Skarmelizuj cukier i przełóż na dno naczynek żaroodpornych.

W blenderze zmiksuj jajka, dodaj mleko, kawę i cynamon, a następnie wylej masę na karmelowy spód.

Przygotuj kąpiel wodną: przygotuj większe naczynie żaroodporne, wypełnione letnią wodą, w którym umieść naczynie z masą. Wstaw naczynie do piekarnika rozgrzanego do 160°C, na ok. półtorej godziny. Odstaw do ostygnięcia.

Podawaj z sosem.

Sos do puddingu:

W rondelku podgrzej śmietankę z kawą, prawie do zagotowania. Odstaw, dosyp wiórki czekoladowe. Po kilku minutach wymieszaj na gładką masę.