KAWOWA PAVLOVA

SKŁADNIKI

Składniki na 9 małych blatów bezowych wielkości szklanki:

6 białek

250 g cukru pudru

1 łyżeczka soku z cytryny

1 łyżka skrobi ziemniaczanej

Składniki na masę kawową:

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Jacobs

250 g serka mascarpone, schłodzonego

250 ml śmietany kremówki, schłodzonej

2 łyżki cukru pudru

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Blaty bezowe

Blachę do pieczenia wyłóż papierem, na którym narysuj 3 okręgi o średnicy ok.7 cm (najprościej odrysować szklankę). Ubij białka na sztywno, dalej ubijając dodawaj cukier, łyżka po łyżce, co bardzo ważne - stopniowo. Na końcu delikatnie wmieszaj skrobię i sok z cytryny.

Masę wyłóż na narysowane koła. Piecz przez 1 godzinę w 140ºC. Wyłącz i lekko uchyl piekarnik - mają tak wystygnąć (najlepiej zrobić to na noc).

Masa kawowa

Mascarpone i kremówka mają być schłodzone.

Kawę rozpuść w łyżce gorącej wody, ostudź.

Wszystkie składniki włóż do naczynia i ubij mikserem (przystawką do ubijania białek).

Masę podziel na 2 części i przełóż nią 3 blaty bezowe. Tort nadaje się od razu do spożycia. Przechowywać w lodówce.