Składniki na 9 małych blatów bezowych wielkości szklanki:
6 białek
250 g cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
Składniki na masę kawową:
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Jacobs
250 g serka mascarpone, schłodzonego
250 ml śmietany kremówki, schłodzonej
2 łyżki cukru pudru
Blaty bezowe
Blachę do pieczenia wyłóż papierem, na którym narysuj 3 okręgi o średnicy ok.7 cm (najprościej odrysować szklankę). Ubij białka na sztywno, dalej ubijając dodawaj cukier, łyżka po łyżce, co bardzo ważne - stopniowo. Na końcu delikatnie wmieszaj skrobię i sok z cytryny.
Masę wyłóż na narysowane koła. Piecz przez 1 godzinę w 140ºC. Wyłącz i lekko uchyl piekarnik - mają tak wystygnąć (najlepiej zrobić to na noc).
Masa kawowa
Mascarpone i kremówka mają być schłodzone.
Kawę rozpuść w łyżce gorącej wody, ostudź.
Wszystkie składniki włóż do naczynia i ubij mikserem (przystawką do ubijania białek).
Masę podziel na 2 części i przełóż nią 3 blaty bezowe. Tort nadaje się od razu do spożycia. Przechowywać w lodówce.