Przepisy

Korzenna moc

  • kawy gorące
Składniki

3 łyżeczki kawy Jacobs na ¾ szklanki wody

¼ szklanki koncentratu glogg (kup lub zrób samodzielnie)

garść suszonych owoców (rodzynki, żurawina, wiśnie)

miód do smaku

Glogg domowej roboty:

1 szklanka soku pomarańczowego

2 łyżki skórki pomarańczowej

2 łyżeczki cynamonu

5 goździków

½ łyżeczki przyprawy korzennej

½ łyżeczki kardamonu

½ laski wanilli

1 szklanka soku z winogron

Sposób przygotowania

Jeśli przygotowujesz glogg w domu:

Składniki gloggu podgrzewaj powoli, nie doprowadzając do wrzenia, przez ok 15 min. Odcedź w razie potrzeby.

Owoce zalej wrzątkiem i odcedź, a następnie zmiksuj z gloggiem.

Kawę zaparz tak, jak lubisz. Dolej owocowy glogg i miód.

.

Wszystkie przepisy