LIMONITA

SKŁADNIKI

3 łyżeczki kawy mielonej Jacobs na

¾ szklanki wody

cukier wg uznania

½ szklanki mleka

bita śmietana

Sos:

1 limonka

1 mandarynka

½ pomarańczy

60 g cukru

15 g mąki ziemniaczanej

½ szklanki wody

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Obierz cytrusy ze skórki za pomocą grubszej końcówki zestera (nie zapomnij wcześniej sparzyć owoców). Wyciśnij sok.

W garnku zagotuj wodę, cukier, sok i skórki. Po ok. 15 min. wyjmij skórki i obsusz (możesz je dodatkowo pocukrzyć). Do gotującego się wywaru dodaj mąkę ziemniaczaną i gotuj aż do zgęstnienia.

Kawę zaparz we french pressie , ewentualnie dosłodź.

Mleko podgrzej i spień używając spieniacza .

Kawę zmieszaj z mlekiem. Połóż czapę bitej śmietany i polej sosem cytrusowym. Całość udekoruj skórkami.