3 łyżeczki kawy mielonej Jacobs na
¾ szklanki wody
cukier wg uznania
½ szklanki mleka
bita śmietana
Sos:
1 limonka
1 mandarynka
½ pomarańczy
60 g cukru
15 g mąki ziemniaczanej
½ szklanki wody
Obierz cytrusy ze skórki za pomocą grubszej końcówki zestera (nie zapomnij wcześniej sparzyć owoców). Wyciśnij sok.
W garnku zagotuj wodę, cukier, sok i skórki. Po ok. 15 min. wyjmij skórki i obsusz (możesz je dodatkowo pocukrzyć). Do gotującego się wywaru dodaj mąkę ziemniaczaną i gotuj aż do zgęstnienia.
Kawę zaparz we french pressie , ewentualnie dosłodź.
Mleko podgrzej i spień używając spieniacza .
Kawę zmieszaj z mlekiem. Połóż czapę bitej śmietany i polej sosem cytrusowym. Całość udekoruj skórkami.