MOCCHA MUS

SKŁADNIKI

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Jacobs 

75 ml wody

tabliczka gorzkiej czekolady

2 jajka

3 łyżki cukru pudru

3 łyżki bitej śmietany

szczypta soli

maliny i listki melisy do dekoracji

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Rozpuść kawę w wodzie.

Rozpuść czekoladę w ciepłej kąpieli wodnej (można też w mikrofalówce).Białka oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj z 2 łyżkami cukru pudru. Dodaj lekko ostudzoną masę czekoladową i kawę. Dokładnie wymieszaj.

Śmietanę ubij na sztywny krem. Białka ubij na sztywną pianę, dodając do niej szczyptę soli i łyżkę cukru pudru. Stopniowo wmieszaj do masy jajeczno-czekoladowej ubitą śmietanę (mniej więcej 3 łyżki), następnie pianę z białek. Przelej do pucharków i wstaw na co najmniej 2 godziny do lodówki. Wierzch udekoruj malinami i listkami melisy.

Czas wykonania: 20 min