POMARAŃCZOWA ALTERNATYWA

SKŁADNIKI

250 g masła

300 g cukru

6 jajek

350 g mąki

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Jacobs

50 g kakao

sok z 1 pomarańczy

50 g gorzkiej czekolady

2 łyżki kawy mielonej Jacobs

1/3 szklanki wody

2 łyżki mleka skondensowanego słodzonego

skórka pomarańczowa i garść ulubionych bakalii do przybrania (migdały, orzechy, rodzynki). Skórkę pomarańczową w prosty sposób zetrzesz za pomocą zestera.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Masło utrzyj z cukrem. Dodawaj stopniowo jajka, mąkę oraz proszek do pieczenia, wlej połowę soku z pomarańczy.

Ciasto podziel na 2 równe części. Do jednej części dodaj kakao i kawę i dokładnie wymieszaj masę.

Foremkę na babkę posmaruj masłem i wysyp mąką. Wlej do niej ciasto białe, na nie ciasto ciemne. Delikatnie wymieszaj ciemne ciasto z jasnym, aż utworzy się „marmurkowy” wzorek.

Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 45 minut. Ostudź.

Przygotuj polewę:

Zaparz mocne espresso (na przykład we french pressie), połącz je z pozostałą połową soku z pomarańczy i mlekiem skondensowanym. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, wlej do niej kawę z mlekiem i sokiem. Całość dokładnie wymieszaj nad kąpielą wodną.

Polej babkę polewą, udekoruj skórką pomarańczową i bakaliami.