250 g masła
300 g cukru
6 jajek
350 g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Jacobs
50 g kakao
sok z 1 pomarańczy
50 g gorzkiej czekolady
2 łyżki kawy mielonej Jacobs
1/3 szklanki wody
2 łyżki mleka skondensowanego słodzonego
skórka pomarańczowa i garść ulubionych bakalii do przybrania (migdały, orzechy, rodzynki). Skórkę pomarańczową w prosty sposób zetrzesz za pomocą zestera.
Masło utrzyj z cukrem. Dodawaj stopniowo jajka, mąkę oraz proszek do pieczenia, wlej połowę soku z pomarańczy.
Ciasto podziel na 2 równe części. Do jednej części dodaj kakao i kawę i dokładnie wymieszaj masę.
Foremkę na babkę posmaruj masłem i wysyp mąką. Wlej do niej ciasto białe, na nie ciasto ciemne. Delikatnie wymieszaj ciemne ciasto z jasnym, aż utworzy się „marmurkowy” wzorek.
Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 45 minut. Ostudź.
Przygotuj polewę:
Zaparz mocne espresso (na przykład we french pressie), połącz je z pozostałą połową soku z pomarańczy i mlekiem skondensowanym. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, wlej do niej kawę z mlekiem i sokiem. Całość dokładnie wymieszaj nad kąpielą wodną.
Polej babkę polewą, udekoruj skórką pomarańczową i bakaliami.