ŚLIWKA I SPÓŁKA

SKŁADNIKI

1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej Jacobs Cronat Gold

ok. 3 łyżeczki kawy mielonej Jacobs Krönung

¾ szklanki wody

5-6 dużych śliwek

garść wiśni 

1 brzoskwinia

mały kawałek imbiru

1 łyżka brązowego cukru

1 łyżeczka cynamonu

½ łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta kardamonu

2 łyżeczki masła

gałka lodów waniliowych

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Owoce pozbaw pestek, pokrój na średniej wielkości kawałki.

Na patelni rozgrzej masło, dodaj cukier, przyprawy i 1 łyżeczkę kawy rozpuszczalnej. Do gorącej masy dorzuć drobno posiekany imbir, a po chwili kawałki owoców. Smaż, aż zmiękną i się skarmelizują.

Kawę mieloną zaparz w ekspresie i wlej do naczynia. Dorzuć lody i polej musem śliwkowym.