1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej Jacobs Cronat Gold
ok. 3 łyżeczki kawy mielonej Jacobs Krönung
¾ szklanki wody
5-6 dużych śliwek
garść wiśni
1 brzoskwinia
mały kawałek imbiru
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta kardamonu
2 łyżeczki masła
gałka lodów waniliowych
Owoce pozbaw pestek, pokrój na średniej wielkości kawałki.
Na patelni rozgrzej masło, dodaj cukier, przyprawy i 1 łyżeczkę kawy rozpuszczalnej. Do gorącej masy dorzuć drobno posiekany imbir, a po chwili kawałki owoców. Smaż, aż zmiękną i się skarmelizują.
Kawę mieloną zaparz w ekspresie i wlej do naczynia. Dorzuć lody i polej musem śliwkowym.