Przepisy

Słodka panakotka

  • desery
Składniki

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Jacobs

60 ml wody

30 g serka Mascarpone

50 ml śmietanki

laska wanilii

5 kropli malinowego octu balsamicznego

3-4 kostki lodu

Sposób przygotowania

W szklance rozpuść kawę rozpuszczalną. Do osobnego garnka dodaj śmietankę oraz serek Mascarpone. Przekrój laskę wanilii na pół, wybierz ze środka nasionka i wrzuć do garnka. Całość podgrzej, zwracając uwagę, aby nie zagotować śmietany. Po osiągnięciu temperatury bliskiej zagotowania odcedź wywar i dodaj do niego wcześniej przygotowaną kawę, dokładnie mieszając. Kawę rozlej do kieliszków od Martini i dodaj kostki lodu. Na powierzchnię dodaj 5 kropli malinowego octu balsamicznego. Przed wypiciem kawę wymieszaj.

Wszystkie przepisy