4 łyżeczki kawy mielonej Jacobs esencja waniliowa
¼ szklanki mleka skondensowanego
cukier do smaku
bita śmietana
starta skórka cytryny
Krem typu lemon curd (możesz też kupić gotowy):
3 cytryny
50 g masła
1 szklanka cukru
3 jajka
Lemon curd:
Zetrzyj zesterem skórkę z cytryn i wyciśnij z nich sok. Masło rozpuść w rondelku, dodaj sok i gotuj na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia (najlepiej w kąpieli wodnej). Dodawaj, po łyżce, szklankę cukru, wciąż mieszając. Lekko schłodź całość, zanim dodasz pozostałe składniki.
Białka ubij, żółtka rozetrzyj i całość zmieszaj. Dodaj masę jajeczną do przygotowanej wcześniej masy cytrynowej i gotuj jeszcze przez 2 minuty, na średnim ogniu, do uzyskania właściwej gęstości.
Kawę zaparz tak, jak lubisz (objętość ok. ¾ szklanki), dosłodź, dodaj esencję waniliową i mleko skondensowane. Całość wymieszaj.
Do szklanki nałóż porcję kremu i zalej kawą. Podawaj z bitą śmietana, ozdabiaj paseczkami cytrynowej skórki.