ŚNIEŻYNKA CYTRYNKA

SKŁADNIKI

4 łyżeczki kawy mielonej Jacobs esencja waniliowa

¼ szklanki mleka skondensowanego

cukier do smaku

bita śmietana

starta skórka cytryny

Krem typu lemon curd (możesz też kupić gotowy):

3 cytryny

50 g masła

1 szklanka cukru

3 jajka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Lemon curd:

Zetrzyj zesterem skórkę z cytryn i wyciśnij z nich sok. Masło rozpuść w rondelku, dodaj sok i gotuj na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia (najlepiej w kąpieli wodnej). Dodawaj, po łyżce, szklankę cukru, wciąż mieszając. Lekko schłodź całość, zanim dodasz pozostałe składniki.

Białka ubij, żółtka rozetrzyj i całość zmieszaj. Dodaj masę jajeczną do przygotowanej wcześniej masy cytrynowej i gotuj jeszcze przez 2 minuty, na średnim ogniu, do uzyskania właściwej gęstości.

Kawę zaparz tak, jak lubisz (objętość ok. ¾ szklanki), dosłodź, dodaj esencję waniliową i mleko skondensowane. Całość wymieszaj.

Do szklanki nałóż porcję kremu i zalej kawą. Podawaj z bitą śmietana, ozdabiaj paseczkami cytrynowej skórki.