JAK ŁATWO UBIĆ BITĄ ŚMIETANĘ?

10 MINUT
Lekka, puszysta, aksamitna i śmietankowa – za to ją kochamy. Poznaj sekrety idealnej bitej śmietany.

 

POTRZEBNE SKŁADNIKI I AKCESORIA:
słodka śmietanka 36%
łyżeczka cukru pudru (opcjonalnie)
miska
mikser lub trzepaczka

Do wersji z żelatyną:
łyżeczka żelatyny
2-3 łyżki wody

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Miskę i trzepaczkę dobrze schłodź – dzięki temu śmietana ubije się szybciej. Wlej mocno schłodzoną śmietankę i ubijaj mikserem na średnich obrotach lub trzepaczką, aż zgęstnieje i stanie się puszysta. Dodaj cukru pudru, jeśli lubisz i jeszcze chwilę ubijaj, tym razem na wolnych obrotach. Nie przesadzaj z długością ubijania, aby nie otrzymać...masła.

Jeśli chcesz, aby Twoja bita śmietana była bardziej trwała i lepiej zachowała kształt, jaki jej nadasz, do niewielkiej ilości ubitej śmietany dodaj łyżeczkę żelatyny, rozpuszczonej w 2-3 łyżkach wody, przez chwilę ubijaj, następnie przełóż do miski z resztą śmietany i ubij całość.