JAK ZROBIĆ CAPPUCCINO?

5 MINUT
Cappuccino to jedna z najpopularniejszych kaw mlecznych. Choć pochodzi z Włoch, ma fanów na całym świecie! Charakteryzuje się delikatnym mleczno-kawowym smakiem i gęstą puszystą pianką, którą ozdabia się kakao, czekoladą lub cynamonem. Delektuj się prawdziwie włoskim cappuccino.

 

POTRZEBNE SKŁADNIKI I AKCESORIA:
espresso
150 ml mleka (najlepiej 2% lub 3,2%)
cukier brązowy (opcjonalnie)
garnek
spieniacz do mleka lub mikser
średniej wielkości filiżanka
czekolada lub kakao do posypania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Podgrzej mleko do temperatury 60-70 stopni i spień spieniaczem (lub mikserem). Zaparz espresso (za pomocą ekspresu lub kawiarki). Dosłodź, jeśli lubisz. Wlej spienione mleko tak, aby pianka pozostała na wierzchu. Kawę możesz posypać czekoladą w proszku lub kakao. Gotowe!