CRUNCHY LATTE

SKŁADNIKI

ok. 2 łyżeczki kawy mielonej Jacobs Krönung

½ szklanki wody

¾ szklanki mleka

2 łyżeczki syropu orzechowego

cukier (opcjonalnie)

Glazura:

1 szklanka orzechów (mogą być w kawałkach, ale nie rozdrobnione)

1 łyżka miodu

1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej Jacobs

1 łyżka wody

3 łyżki cukru

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Kawę rozpuszczalną rozpuść w wodzie, dodaj miód i cukier. Całość rozmieszaj i podgrzej w rondelku, aż do rozpuszczenia się cukru. Wsyp orzechy tak, by całe zanurzyły się w masie. Rozłóż orzechy na blaszce i zapiekaj w rozgrzanym piekarniku przez ok.15 min. (300 stopni), co jakiś czas przewracając je na różne strony.

Po wyjęciu pozostaw do ostudzenia.

Mleko lekko podgrzej. Przy pomocy spieniacza przyrządź gęstą piankę. Kawę zaparz w ekspresie i dodaj syrop. Połącz kawę z częścią mleka.

Przyrządzony napój delikatnie wlej do przygotowanego wcześniej naczynia. Na wierzchu połóż czapę z reszty mlecznej piany i posyp glazurowanymi orzechami.

Czas wykonania: ok 30 min