ok. 2 łyżeczki kawy mielonej Jacobs Krönung
¾ szklanki wody
½ szklanki soku gruszkowego
3-4 goździki
chutney :
2 dojrzałe gruszki
3 plasterki świeżego imbiru
2 łyżeczki miodu
Dodatki:
małe bezy
Gruszki (mogą być nieobrane) pokrój na nieduże kawałki i przesmaż na patelni dodając starty imbir i miód. Powinna powstać w miarę gładka masa (można też zblendować do konsystencji puree).
Goździki zagotuj w soku gruszkowym.
Kawę zaparz w ekspresie. Połącz oba płyny.
Podawaj z bezami na wierzchu, z odrobiną wytrawnego musu.
Porady:
• Jeśli lubisz kawę klarowną, bez drobinek, dodaj do musu żelatynę (1 listek) i ostudź mus przed włożeniem do szklanki.
• Jeśli chcesz uzyskać efekt wyraźnie oddzielonych warstw, dodaj kawę wyjątkowo ostrożnie. Aby ułatwić sobie to zadanie, oprzyj łyżkę o wewnętrzną ściankę szklanki, a następnie dolej kawę tak, aby powoli ściekała po łyżce.