3 łyżeczki kawy mielonej Jacobs
½ szklanki wody
cukier/miód wg uznania
½ szklanki mleka
2 łyżki syropu jaśminowego
2 łyżeczki suszonego jaśminu
laska wanilii
Zmieszaj 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Jacobs i mlekiem. Zmiksuj jagody i dodaj do kawy. Jeśli nie masz jagód możesz użyć syropu jagodowego i wlać go na dno szklanki, żeby utworzyć kolorową warstwę. Do szklanki włóż kulkę lodów waniliowych a następnie wypełnij szklankę przygotowaną wcześniej kawą. Wrzuć kostki lodu, a całość udekoruj bitą śmietaną i posyp żółtą posypką.
Aby uzyskać bardziej waniliowy smak kawy przyrządź mleko waniliowe. W tym celu zagotuj mleko z nasionami z połowy laski wanilii, pozostaw do wystygnięcia i odcedź. Mleka waniliowego użyj zamiast zwykłego mleka.