KAWA U TIFFANY'EGO

SKŁADNIKI

Kawa przelewowa „americano”:

3 łyżeczki kawy mielonej Jacobs Krönung

¾ szklanki wody

Gorąca czekolada:

1 łyżeczka masła

2 łyżki gorzkiego kakao

2 łyżki wody

¼ szklanki mleka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Przygotuj kawę typu "americano".

Włóż do rondelka masło, gorzkie kakao, dodaj wodę i mleko. Całość energicznie wymieszaj (pokażą się bąble), zdejmij z ognia i przelej do szklanki z kawą. Możesz dolać nieco więcej mleka.

Porada:

Aby czekolada miała jedwabistą konsystencję, należy, na sam koniec, dodać małą łyżeczkę spirytusu i energicznie rozetrzeć w masie. W razie konieczności możesz również dodać odrobinę wody, jeśli okaże się, że czekolada za bardzo odparowała lub – jeśli jest zbyt rzadka – odparować ją na wolnym ogniu.