Kawa przelewowa „americano”:
3 łyżeczki kawy mielonej Jacobs Krönung
¾ szklanki wody
Gorąca czekolada:
1 łyżeczka masła
2 łyżki gorzkiego kakao
2 łyżki wody
¼ szklanki mleka
Przygotuj kawę typu "americano".
Włóż do rondelka masło, gorzkie kakao, dodaj wodę i mleko. Całość energicznie wymieszaj (pokażą się bąble), zdejmij z ognia i przelej do szklanki z kawą. Możesz dolać nieco więcej mleka.
Porada:
Aby czekolada miała jedwabistą konsystencję, należy, na sam koniec, dodać małą łyżeczkę spirytusu i energicznie rozetrzeć w masie. W razie konieczności możesz również dodać odrobinę wody, jeśli okaże się, że czekolada za bardzo odparowała lub – jeśli jest zbyt rzadka – odparować ją na wolnym ogniu.