SERNIK MOCCA

SKŁADNIKI

Baza:

1 opakowanie herbatników (ok. 250 g)

½ kostki masła (ok. 100 g)

 

Krem:

4 łyżki kawy rozpuszczalnej Jacobs

1 łyżka wody

szczypta cynamonu

1 kg sera białego mielonego (sernikowego)

1 i ½ szklanki cukru

1/4 szklanki mąki

2 łyżeczki esencji waniliowej

4 jajka

1 tabliczka czekolady deserowej

 

Polewa:

½ tabliczki białej czekolady

3 łyżki masła

 

Opcjonalnie: ziarna kawy w czekoladzie do dekoracji

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Pokrusz herbatniki. Zagnieć masę z okruchów i masła, aż do uzyskania w miarę jednolitej konsystencji.

Formę (najlepiej okrągłą) natłuść. Dno formy wyklej masą ciasteczkową.

Kawę rozpuść w wodzie, dodaj cynamon i odstaw.

W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę.

W dużym naczyniu zmiksuj ser, cukier, mąkę i wanilię. Dodaj jajka i rozmieszaj. Uzyskaną masę podziel na dwie części. Do jednej z nich dolej czekoladę i wymieszaj. Umieść w formie.

Do pozostałej części masy dolej kawowy napój i wymieszaj. Wylej do formy na poprzednią warstwę.

Piecz w temperaturze 250 stopni, przez ok. godzinę. Ostudzony sernik możesz jeszcze schłodzić w lodówce.

Przed podaniem przygotuj polewę z rozpuszczonej czekolady (w kąpieli wodnej) i masła. Opcjonalnie ozdób sernik ziarnami kawy w czekoladzie.