Baza:
1 opakowanie herbatników (ok. 250 g)
½ kostki masła (ok. 100 g)
Krem:
4 łyżki kawy rozpuszczalnej Jacobs
1 łyżka wody
szczypta cynamonu
1 kg sera białego mielonego (sernikowego)
1 i ½ szklanki cukru
1/4 szklanki mąki
2 łyżeczki esencji waniliowej
4 jajka
1 tabliczka czekolady deserowej
Polewa:
½ tabliczki białej czekolady
3 łyżki masła
Opcjonalnie: ziarna kawy w czekoladzie do dekoracji
Pokrusz herbatniki. Zagnieć masę z okruchów i masła, aż do uzyskania w miarę jednolitej konsystencji.
Formę (najlepiej okrągłą) natłuść. Dno formy wyklej masą ciasteczkową.
Kawę rozpuść w wodzie, dodaj cynamon i odstaw.
W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę.
W dużym naczyniu zmiksuj ser, cukier, mąkę i wanilię. Dodaj jajka i rozmieszaj. Uzyskaną masę podziel na dwie części. Do jednej z nich dolej czekoladę i wymieszaj. Umieść w formie.
Do pozostałej części masy dolej kawowy napój i wymieszaj. Wylej do formy na poprzednią warstwę.
Piecz w temperaturze 250 stopni, przez ok. godzinę. Ostudzony sernik możesz jeszcze schłodzić w lodówce.
Przed podaniem przygotuj polewę z rozpuszczonej czekolady (w kąpieli wodnej) i masła. Opcjonalnie ozdób sernik ziarnami kawy w czekoladzie.