2 łyżeczki kawy Jacobs rozpuszczalnej
½ szklanki wody
1 dojrzały banan
sos cytrynowy:
½ szklanki wody
½ szklanki cukru
1 cytryna
1 łyżka śmietany kremówki
bita śmietana cytrynowa:
śmietana kremówka (1 opakowanie)
1 cytryna (skórka do dekoracji)
karmel
1 łyżka słonego masła
pół szklanki cukru
25 g migdałów
Zrób karmel: w rondelku rozpuść masło, cukier i mieszaj, aż cukier się rozpuści i zarumieni. Dodaj pozostały cukier i gotuj aż do momentu rozpuszczenia się pozostałego cukru (ciągle mieszając). Połowę gotowego karmelu odlej do innego naczynia i połącz z drobno pokrojonymi migdałami. Pozostały karmel wylej na folię aluminiową i równo rozprowadź. Wstaw do lodówki.
Zaparz kawę, przelej do blendera, dodaj pokrojonego na kawałki banana i zmiksuj.
Przygotuj sos cytrynowy: zesterem zetrzyj skórkę z całej cytryny, następnie wyciśnij z niej sok. Wodę, cukier, skórkę cytrynową i sok z cytryny gotuj na małym ogniu, aż zgęstnieje, następnie zdejmij z ognia. Przecedź przez sitko i wmieszaj delikatnie łyżkę śmietany, do uzyskania jednolitej masy.
Śmietanę kremówkę połącz z cukrem pudrem i sokiem z cytryny, a potem ubij.
Bananowo-kawowe smoothie połącz z sosem cytrynowym i niedbale wymieszaj tak, by utworzyły się „mazy”. Udekoruj cytrynową bitą śmietaną, posyp drobno pokruszonymi migdałami w karmelu oraz połamanym karmelem (połam karmel, który zastygł na folii aluminiowej) i skórką cytrynową (startą zesterem).