SMOOTH LEMON

SKŁADNIKI

2 łyżeczki kawy Jacobs rozpuszczalnej

½ szklanki wody

1 dojrzały banan

sos cytrynowy:

½ szklanki wody

½ szklanki cukru

1 cytryna

1 łyżka śmietany kremówki

bita śmietana cytrynowa:

śmietana kremówka (1 opakowanie)

1 cytryna (skórka do dekoracji)

karmel

1 łyżka słonego masła

pół szklanki cukru

25 g migdałów

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Zrób karmel: w rondelku rozpuść masło, cukier i mieszaj, aż cukier się rozpuści i zarumieni. Dodaj pozostały cukier i gotuj aż do momentu rozpuszczenia się pozostałego cukru (ciągle mieszając). Połowę gotowego karmelu odlej do innego naczynia i połącz z drobno pokrojonymi migdałami. Pozostały karmel wylej na folię aluminiową i równo rozprowadź. Wstaw do lodówki.

Zaparz kawę, przelej do blendera, dodaj pokrojonego na kawałki banana i zmiksuj.

Przygotuj sos cytrynowy: zesterem zetrzyj skórkę z całej cytryny, następnie wyciśnij z niej sok. Wodę, cukier, skórkę cytrynową i sok z cytryny gotuj na małym ogniu, aż zgęstnieje, następnie zdejmij z ognia. Przecedź przez sitko i wmieszaj delikatnie łyżkę śmietany, do uzyskania jednolitej masy.

Śmietanę kremówkę połącz z cukrem pudrem i sokiem z cytryny, a potem ubij.

Bananowo-kawowe smoothie połącz z sosem cytrynowym i niedbale wymieszaj tak, by utworzyły się „mazy”. Udekoruj cytrynową bitą śmietaną, posyp drobno pokruszonymi migdałami w karmelu oraz połamanym karmelem (połam karmel, który zastygł na folii aluminiowej) i skórką cytrynową (startą zesterem).