Świeżo zaparzona kawa Jacobs
Konfitura dyniowa
Na 1 słoik 250 ml:
0,5 kg dyni
pół pomarańczy
ćwiartka cytryny
szczypta tartego
kardamonu
szczypta mielonego imbiru
1/3 szklanki cukru trzcinowego
Dynię obierz, oczyść z pestek i pokrój na kawałki. Dokładnie umyj pomarańcze. Do głębokiej patelni wsyp cukier i wlej odrobinę wody. Na małym ogniu rozpuść odrobinę cukier, dodaj dynię, sok z połowy pomarańczy i startą z niej skórkę, a następnie sok z ćwiartki cytryny. Całość przypraw kardamonem i imbirem i duś pod przykryciem przez 15 minut na małym ogniu. Na koniec zdejmij pokrywkę i smaż tak długo, aż konfitura zgęstnieje. Gotową konfiturę przełóż do słoików. Dokładnie zakręć słoiki.
Konfiturę podawaj w małym naczynku lub na talerzyku, jako dodatek do kawy.