CZY WIEDZIAŁEŚ, ŻE?

Czy wiedziałeś, że kawa rośnie na drzewach? Wszystko zaczyna się od kawowca i jego czerwonych owoców, przypominających wiśnie. Drzewa kawowe są uprawiane w około 70 krajach na całym świecie, w regionach o klimacie tropikalnym i subtropikalnym. Czy wiedziałeś, że:

Rośliny kawowca preferują ciepły, a jednocześnie wilgotny klimat. Najbardziej sprzyjające warunki dla nich panują w temperaturze od 17-23°C, przy obfitych opadach deszczu i na żyznej glebie.

Istnieje ponad 60 różnych odmian kawy. Najczęściej uprawiane są Arabika i Robusta. Arabika jest ceniona za wyrafinowaną słodycz, podczas gdy ziarna Robusty charakteryzują się zazwyczaj nieco silniejszym, gorzkim smakiem.

Kwiaty kawowca przypominają zapachem oraz kolorem kwiaty jaśminu.

MISTRZOWSKIE WYKONANIE

Czy zastanawiałeś się kiedyś, w jaki sposób zamieniamy ziarna w wyśmienitą kawę? Po zebraniu, ziarna kawy są starannie myte, suszone, sortowane i dobierane tak, aby stworzyć harmonijną kompozycję różnych odmian, jednocześnie zachowując ich unikalny charakter.

PALONE Z PASJĄ

Po skomponowaniu wypalamy ziarna, aby uwolnić zawarte w nich aromatyczne olejki i głębię wyśmienitego smaku.

Wypalanie trwa średnio około 12 minut.

Ziarna kawy są wypalane w temperaturze od 200° do 250°C, która pozwala wydobyć z nich szczególny aromat kawy Jacobs.

Czy wiesz, że ziarna niepalone ważą więcej niż palone? Dzieje się tak na skutek odparowania wilgoci zawartej w ziarnach.